Jakou lékárničku vybrat pro rodinu s dětmi

Jakou lékárničku vybrat pro rodinu s dětmi

Máte, nemáte? My tak napůl. Tři děti, takže v domácí lékárničce už máme leccos – na všechny možné dětské nemoci a bolístky. Když ale jedeme na dovolenou, pokaždé to znovu musím promyslet, sepsat a vybavení cestovní lékárničky sesbírat po celém bytě. Něco je v koupelně, něco v ložnici a pár věcí i v lednici.

Okolnosti mě pošťouchly k tomu zkontrolovat zásoby a dát naší rodinnou lékárničku do pořádku – domácí i cestovní verzi. Kromě konvenční lékárničky, jakože obvazy, náplasti, léky atp., jsem sepsala i základ té aromaterapeutické (opravdu to funguje!), obojí jsem zkonzultovala s profíky a za sebe jako mámu tří dětí přidala pár malých nezbytností navrch.

Proč si (ne)koupit hotovou lékárničku

Prvně mi jako nejsnazší připadalo koupit už hotovou lékárničku. Nabídka mě zaskočila, je jich spousty! Domácí a cestovní lékárničky, lékárničky pro první pomoc, vojenské lékárničky, autolékárničky, lékárničky pro děti – jedna měla i super samolepky za statečnost, už byla v košíku, ale nakonec jsem usoudila, že sladkost udělá stejnou a možná i lepší službu. Na poslední kontrole u pediatra želatinovým medvídkem nepohrdl ani 13letý syn. Když si kdysi rozrazil hlavu, lízátko do pusy dost pomohlo. A obyčejné náplasti dětem zdobím fixou už pár let, obrázkové nepotřebujeme, stejně většinou špatně drží. Osvědčily se nám obyčejné z DM drogérie (Mivolis) za 19,90 Kč.

Po několika hodinách brouzdání na internetu jsem toho měla dost. Přibývalo spíš otázek než odpovědí – větší, nebo menší lékárničku, je tam všechno, je to kvalitní (viz ty náplasti), není to zbytečně drahý… Připomnělo mi to, jak jsem kdysi před Kouzelným všiváčkem hledala, co zabere na vši. A pak mě to trklo, vždyť znám profíka. Obrátila jsem se na Pavlínu Miltovou, lektorku první pomoci a poradkyni pro mateřské školy v oblasti zdraví dětí. Potkaly jsme se pár let zpátky na veletrhu Vše pro školy a školky.

Vybavení lékárničky podle profíka

Lektorka první pomoci se k hotovým lékárničkám vyjádřila skepticky ve smyslu, že aby výrobce vydělal, snaží se do obalu dostat co nejlevnější obsah. Dovozuji si, že nejlevnější = nepříliš kvalitní. A co Pavlína Miltová doporučuje? Tady je její seznam:

1x pinzeta anatomická sterilní (15cm)                                                                 
1x nůžky rovné tupé sterilní (14cm)                                                                    
3x rukavice vyšetřovací nitrilové                                                                         
1x gumové škrtidlo                                                                                                 
3x trojcípý šátek                                                                                                      
5x sterilní krytí 7,5x7,5cm                                                                                
1x nesterilní krytí 7,5x7,5cm (kompresní gáza)                                       
2x obvaz elastický (obinadlo)                                                                               
4x fixační obvaz (obvaz klasický)                                                                     
1x obvaz hotový č. 3 (tlakový obvaz)                                                                  
2x absorpční kompresy se savým jádrem                                                           
1x hadicové obinadlo (pruban: kolena, lokty), 1 m v napnutém stavu                                           
1x náplast fixační (cívka 2,5cm)                                                                            
1x náplast s polštářkem krabička (stříhací)                                                        
1x náplast s polštářkem                                                                                       
10x Elastpore – náplast s polštářkem určená na klouby (odřeniny)                
1x náplasťové stehy sterilní (Steri-strip)                                                            
1x Gelitaspon – na zástavu krvácení z nosu                                                       
1x Alfasilver k ošetření drobných ran 50ml                                                        
2x sáček na nevolnost                                                                                            

„Co se týká léků, tak cokoliv na teplotu, bolest, průjem, zvracení, alergii,“ doplňuje Pavlína Miltová. Přidala bych i cokoli na rýmu, oba synové svorně tvrdí, že to je nejhorší nemoc ever.

Měla jsem radost do chvíle, než jsem se pokusila to celé nakoupit. Prošla jsem asi deset internetových lékáren a nikde neměli všechno. Některé položky nejsou k sehnání vůbec, třeba Gelitaspon má výpadek, nebo 3 páry nitrilových rukavic – obvykle se prodávají v balení 100 ks. A cena se vyšplhá na 1 000 Kč i víc a ještě chybí obal na lékárničku – jde koupit i prázdný, ale to jsou další peníze navíc. Uf.

 

silenec_vsi_v_hlave

Jak jsem naši lékárničku nakonec vyřešila

Když to shrnu. Pro nás jsem nakonec vybrala kompromis. Koupím hotovou základní lékárničku první pomoci s těmi všemi obvazy a obinadly, kvalitní pinzetou a nůžkami (mimochodem ten základ je vlastně pořád stejný), která má nějaký prostor navíc, tj. vejdou se do ní i další věci. Obsah případně doplním podle seznamu od Pavlíny a ještě „vytuním“ podle toho, co doma řešíme nejčastěji, co máme vyzkoušené, že mně i dětem sedí a zabírá. A taky co zvládnu a troufnu si použít, na škrtidlo doufám nikdy nedojde. Běžná zranění a neduhy zvládnu, a kdyby něco, volám rychlou.

Určitě přibalím pár i malých nezbytností: Kouzelný všiváček, repelent Incognito, nůžky/štipky na nehty (těmi z lékárničky nehty neostříháte a zatržený nehet dokáže taky pěkně potrápit), oblíbený univerzální rostlinný olej (měsíčkový), gel (aloe vera) nebo mast (konopnou, smolnou) a pár esenciálních olejů (viz níže). Oblíbila jsem si také gelový polštářek, co jde použít jako studený i teplý obklad. A nejspíš si brzy znovu zopáknu kurz první pomoci.

Aromaterapeutická první pomoc

Skvělým doplňkem klasické lékárničky je i aromaterapeutická první pomoc. Pro mě osobně jsou esenciální oleje (zkratka EO) takové všeléky a skvělí pomocníci, co fungují jak fyzicky, tak psychicky. Můžete je použít v základovém oleji a aplikovat na kůži, nebo inhalovat z difuzéru, ale třeba i jen dlaní nebo z otevřené lahvičky. K výběru základních esenciálních olejů, co by neměly chybět v žádné rodinné lékárničce, jsem si k ruce vzala Pavlu Rychtářovou z aromatics.cz, mojí dodavatelku citriodory od španělské značky Terpenic.

Esenciálních olejů už jsem vyzkoušela hodně a tohle je jiná liga! Terpenic jako jeden z mála vyrábí esenciální oleje certifikované i pro vnitřní použití (jakože k jídlu) a jejich kvalitu laboratorně garantuje. EO od Terpenicu jsou tzv. 100% integrální – bez úprav a kompletně destilované (nešizené). Při dodržení pravidel aromaterapie je tak můžete použít i pro nejmenší děti. Jsou i v BIO kvalitě. Cena je přitom stejná, někdy i nižší než u konkurence. Tady je 5 esenciálních olejů, které by vám v domácí nebo cestovní lékárničce neměly chybět, a navíc dva rostlinné oleje. Ty můžete použít buď samostatně, nebo k naředění EO.

  1. Levandule lékařská – univerzální EO s širokým spektrem účinků. Protiinfekční, antiseptický, hojivý, zklidňuje tělo i mysl. Skvělý na štípance, bebíčka a ekzémy.

  2. Tea tree – má velmi podobné uplatnění jako levandule, ale chybí mu pro někoho užitečná schopnost zklidňovat. V tomto ohledu ho ale skvěle doplní mandarinka uvedená níže. Pozor proti vším už tea tree nefunguje, zvykly si na něj.

  3. Ravintsara – obsahuje eukalyptol v množství „tak akorát“, takže je vhodný i pro děti, na rozdíl od jiných eukalyptů, např. globulus. Je silně antimikrobiální, což se hodí nejen v období nachlazení. Podporuje uvolnění hlenu i činnost imunity, vhodný při horečkách a k čištění vzduchu.
     
  4. Mandarinka – zklidňuje, navozuje pohodu, ale také podporuje trávení a pomáhá při nevolnostech. Pozor nepoužívejte na kůži před pobytem na slunci. Terpenic má mandarinky hned dvě – zelenou a červenou, Pavla do lékárničky doporučuje tu červenou.

  5. Eukalyptus citronový (citriodora) – EO skvělý proti vším i hmyzu, kvasinkám i plísním. Hodí se i při zánětlivých stavech, bolestech svalů a ke zklidnění pokožky.

Měsíčkový olej (macerát) – hojivý, zklidňující, protizánětlivý. Vhodný k ošetření ekzémů a bebíček všeho druhu.

Arnikový olej (macerát) – protizánětlivý, tlumí bolest, vhodný k ošetření modřin i bolavých svalů. Modřiny pomáhá vstřebat.

lekarnicka_optimized

Takže tak. Věřím, že vám tenhle článek přijde vhod. Na BEZvší seženete Kouzelný všiváček, citriodoru Terpenic (obyčejnou i v BIO kvalitě) a přírodní repelenty Incognito: sprej ve dvou velikostech a roll-on – ten je šikovný na lokální aplikaci (třeba právě proti vším) a pro menší děti na tábor, škol(k)u v přírodě.

Káča Boušová, BEZvší

Kouzelny_vsivacek_potrebuji

Další články na téma vši a hnidy ve vlasech: