Prát a žehlit kvůli vším nemusíte

Zbláznila jste se? Co když na mě ta veš z polštáře vleze zpátky? Nutnost praní a velkého úklidu domácnosti kvůli likvidaci vší je velmi rozšířený mýtus. Ale takhle to nefunguje. Veš je sice potvora, ale pokud není ve vlasech, je velmi zranitelná. Za dvě až čtyři hodiny mimo hlavu je dehydratovaná, podchlazená, neleze, nesaje… Zkrátka je úplně KO, zpátky do vlasů nevleze ani náhodou. Zrovna tohle téma jsem na katedře parazitologie ověřovala velmi důkladně.

Uklízet, prát, žehlit a desinfikovat celou domácnost tak kvůli vším opravdu nemusíte. Riziko, že chytnete veš třeba ze sedačky, nebo polštáře je prakticky nulové. Věci, kde by vši mohly být, stačí na 24 hodin odstavit a nepoužívat, nepřežije žádná. Daleko větší pravděpodobnost je, že se vám vylíhne nová veš z hnidy, na kterou šampon na vši nezabral a běžný všiváček ji z vlasů nevyčesal. To umí jen jedině Kouzelný všiváček

Nebo se dítě jen znovu přitulilo k nesprávnému kamarádovi… Vši se v 99 procentech případů přenáší přímým tělesným kontaktem (hlava k hlavě), obratem půjčeným hřebenem, čepicí, čelenkou, gumičkou, helmou… Na novou hlavu obvykle přelézá oplodněná samice, která hned začne klást. Ani hnidy se nevylíhnou jinde než ve vlasech. A drží tam přilepené všivým lepidlem pevnosti betonu. Rozhodně samy nespadnou... Kdo řeší vši pravidelně jsou tanečnice, baletky, mažoretky, stepařky, zkrátka holky v kroužku, kde se hromadně upravují vlasy.

Zarazilo mě i doporučení jedné krajské hygienické stanice. V oficiálním dokumentu "Informace rodičům a školám pro případ zavšivení dětí" tvrdí, že odvšivovacím přípravkem je třeba ošetřit také všechny hřebeny a kartáče. Nesmysl, stejně tam není žádná účinná látka, stačí je umýt. Nic nevyvařovat, nedesinfikovat, nešílet… Osobně peru jen pro svůj dobrý pocit a jen ty věci, které děti měly při zavšivení na hlavě. Všiváček přeleju běžnou domácí desinfekcí jen, když si ho chce někdo půjčit na vyzkoušení, aby to bylo opravdu tip top.