Jak poznat vši ve vlasech a jak vypadají

Jak poznat vši ve vlasech

„Víte, jak poznám, že má dcera vši? Začne mě svědit hlava.“ Tohle není vtip, ale běžná situace u nás doma. Takové kombo. Když dcera v mateřské škole chytí vši – jakože ona je na vši opravdu lapač, já je mám taky. Důvod je prostý, je jí pět, takže většinu nocí se mnou spí v posteli.

Když máte vši poprvé aneb jak vypadají vši

Poznat vši poprvé ale zdaleka tak snadné nebylo… Ve zkratce na stránce O mně, delší verze příběhu vzniku značky BEZvší dál. Jestli jdete hlavně po praktických informacích typu: jak poznat vši, jak vypadají hnidy, jek rozeznat hnidy od lupů atp. klidně tuhle upovídanější 3-4 odstavce přeskočte :)

Tady je náš všivý příběh. Vši nejstarší syn prvně donesl až ze školy. Školkou jsme tři roky prošli zcela bez vší, takže jsem tak nějak měla za to, že nás se tyhle paraziti netýkají. Navíc, vši jsem napoprvé vůbec nepoznala. Jen mě v noci při kojení tehdy půlroční dcery ukrutně svědila hlava, přes den vůbec nic. Ani děti si na svědění nestěžovaly. Že to budou vši, mě logicky napadlo jako první, ale žádnou breberku jsem si ve vlasech nenašla. Vlastně jsme moc nevěděli, jak vši a hnidy vypadají alias co a kde v hlavě hledat. A tak jsem nakonec vyrazila na kožní v domnění, že to ty hormony po třech porodech, nebo nějaký exém.

Kožařka mi vši ve vlasech diagnostikovala už skoro mezi dveřmi do ordinace a poslala mě do lékárny pro šampon na vši. Prý ať koupím rovnou dva, když je nás doma pět. 700 korun v čudu, ale byla jsem v klidu. Když už vím, co je za problém, tak to s šamponem proti vším raz dva vyřeším.

Omyl, a velký. Vši byly za týden zpátky, a tak to šlo několik měsíců. Pořád jsem někoho z rodiny kontrolovala, šamponovala, vyčesávala všiváčkem, co byl u šamponu, nehty s čelovkou a lupou z vlasů stahovala hnidy, prala, desinfikovala, uklízela a vší se pořád ne a ne zbavit. Šílela jsem z toho, a jak na vši řešila s mnoha rodiči. Zkusili jsme snad všechno: od nejrůznějších přípravků na vši včetně těch ze zverimexu, přes babské rady proti vším – líh, olej, ocet na vši – až po elektrický všiváček. Výsledky nic moc.

 

kouzelny_vsivacek_blog3

Na vši zabral až Kouzelný všiváček

Pak mi kamarádka, která žije v zahraničí, dala tip na Nit Free Terminator, já mu říkám Kouzelný všiváček. Můj první hřeben na vši s patentovanými kouzelnými mikrospirálami byl z Amazonu skoro za pětistovku. Když jsem ho na vyčesání vší a hnid vyzkoušela, málem jsem omdlela. Našla jsem vši i hnidy – samozřejmě po důkladném odvšivení – a pak druhý den při kontrolním pročesání byly hlavy najednou čisté. Zázrak! Proč se tohle v Česku taky neprodává?! Ještě pořád tenhle svůj první Kouzelný všiváček používám, za ty čtyři roky se ani nehnul. A dál to znáte, už čtvrtým rokem jede e-shop www.bezvsi.cz, kde tyhle super všiváčky nabízím. PS: každý týden mluvím o tom, jak poznat vši a jak se zbavit vší s desítkami rodičů a zjistila jsem, že na kožním jsem kvůli „prvním“ vším nebyla rozhodně jediná J

Jestli vši ve vlasech nepoznáte jako já prvně, Kouzelný všiváček vám dost pomůže – je totiž skvělý nejen na akutní odvšivení, ale i kontrolu a prevenci proti vším – stačí vlasy párkrát namokro pročísnout, ideálně za ušima a na zátylku, a na hřebenu pak vši i hnidy snadno poznáte.

Chytit vši není ostuda

Naši veselou historku na téma jak poznat vši (samozřejmě veselou až po letech) minulý týden trumfla jedna zákaznice. Jim totiž vši diagnostikoval bezdomovec. Dítě povídá: „Mami, já mám ve vlasech nějakou mouchu!“ Tak to zkoumali, protože moucha to teda nebyla a ten zkušený pán z ulice, co stál kousek vedle, říká: „Paninko, to jsou vši! Nechcete si půjčit můj všiváček?“

A tady si neodpustím zdůraznit, že vši nejsou nemoc špindírů. Bezdomovec sice má vši kvůli problémům s hygienou a třeba i ve vaší třídě může být „šmudla“, který je pak zdrojem zavšivení, ale vším se v mastných nemytých vlasech špatně pohybuje a hned, jak to jde, si přelezou na nějakou čistou a voňavou hlavičku. Potvrzeno parazitology.

Chytit vši proto není žádná ostuda a stydět se za pedikulozu rozhodně nemusíte. V dětském kolektivu – hlavně ve školkách a na prvním stupni základní školy se vším daří a občas je donese snad každé dítě. Někdo je na vši chytlavější – podobně jako je to u komárů a klíšťat, možná krevní skupina B je pro hmyzáky chutnější, jiným se vši vyhýbají.

Tábory, školy a školky v přírodě, víkend se skautem… prostě společné pobyty dětí jsou na přenos vší skoro tutovka. Stačí jedno zavšivené dítě (nebo jen špatně odvšivené, které má ve vlasech živé hnidy – vajíčka vší) a za týden už má vši půlka kolektivu. Dokonce znám i školu, kde mobily dětem zakázali ne kvůli tomu, že se pak mezi sebou nebaví, ale právě kvůli vším – jak se všichni sklání nad jedním displejem třeba u hry nebo videa, riziko přenosu vší roste.

Vši u dětí jedou celoročně

Vším se daří celoročně – asi jim svědčí i stávající horká a suchá léta i absence účinného insekticidu. Dnešní šampony na vši nejsou obvykle nic jiného než „lepší“ silikonové oleje a jejich mise je vši zadusit, což většinou zvládne i běžný kondicionér (silikony jsou součástí většiny běžných kosmetických přípravků na vlasy). O moc lepší výsledky nemají ani přípravky proti vším ze zverimexu. Xkrát jsem slyšela, jak ošetření Arpalitem nebo dřív Orthosanem vši přežily.

Nejvíc vší mezi dětmi koluje o prázdninách a začátkem školního roku, kdy se špatně odvšivení jedinci vrátí do kolektivu a spolužákům pedikulozu spolehlivě předají. Vycházím opět s rozhovorů se stovkami rodičů a statistik prodeje Kouzelných všiváčků za poslední tři roky.

Jak vypadají vši

Obrázky vší raději negooglete, ať zbytečně nepanikaříte. Internetem kolují makro fotografie a vši na nich vypadají strašidelně jako vetřelec. V reálu vši nejsou větší než zrnko kmínu, s nohama – mají jich tři páry s drápky, kterými se pevně drží na vlasu. Barva se liší podle stáří vši – čerstvě vylíhnuté nymfy jsou průhledné, dospělé vši víc do hněda. Když by vás vši obecně hodně zajímaly, čtěte tady.

Dobrá zpráva je, že veš dětská neboli hlavová (to je přesně ta, kterou na BEZvší řešíme) nepřenáší žádné nemoci. Až na to svědění z pokousání jsou tedy celkem neškodné, spíš jen otravné. Vši neskáčou, jen lezou, ale docela rychle. Také jsou dobří plavci – neutopíte je – přežijí sladkou, slanou mořskou i chlorovanou vodu. Tohle léto naše děti donesly vši dvakrát z bazénu, jak tam pořád skáčou – myslím ty děti, veš se občas neudrží, ale plave na hladině a chytí se pak nejbližší hlavičky.

Nejčastěji vši najdete v oblasti za ušima a na zátylku. Nově (mi to tak připadá podle zpětné vazby od rodičů) i na šošolce hlavy – asi se ty potvory přizpůsobily moderním klučičím střihům vlasů. Většinou vši na první dobrou ve vlasech nevidíte, tak nějak dokážou splynout s pozadím. Výjimečně můžete veš chytit na krku nebo čele, když se pohybuje na hraně vlasového porostu. 

Prvním a obvykle jediným příznakem zavšivení je svědění hlavy. Když se dítě začne ve vlasech drbat víc, než je obvyklé, zbystřete a hlavičku raději zkontrolujte. Je snazší zlikvidovat pár vší, než pak celou armádu. Také můžete při pedikuloze zaznamenat pokousaný – podrážděný – zarudlý krk. V článcích se objevuje nervozita a nespavost, může být jako následek toho svědění, ale v praxi jsem se s tím nesetkala. Většině dětí jsou vši tak nějak jedno, na rozdíl od nás rodičů.

Jak vypadají hnidy

Hnidy jsou vajíčka vší – a právě ty jsou největší problém vzhledem k tomu, že jsou odolné vůči všem přípravkům proti vším. Opravdu je musíte z vlasů stáhnout mechanicky (nehty, pinzetou, stříháním, nebo právě Kouzelným všiváčkem – jiným hřebenem bez mikrospirál je ven nedostanete). Když hnidy zůstanou, za týden máte ve vlasech další rod vší a můžete s odvšivováním začít od začátku.

Každá samice vši přitom denně naklade 2-3 vajíčka. Hnidy jsou světlé – bílé, béžové, ne větší než 1 milimetr a kapkovitého tvaru. Vypadají přibližně jako zrnka seznamu. Vajíčka veš pevně lepí na vlasu, obvykle co nejblíž k hlavě a především v okrajových částech hlavy – na zátylku, za ušima, pod ofinou. Právě tady je totiž pro vývoj hnid ideální prostředí – teplo a vlhko. Malé vši – nymfy se z vajíček vylíhnou zhruba za týden, hned začínají bodat a sát, ale množí se za další týden, když dospějí.

Jak rozeznat hnidy od lupů

Živou (nevylíhnou) hnidu poznáte tak, že vám po stlačení mezi nehty praskne/lupne a také právě podle umístění na vlasech. Z vylíhlých hnid ve vlasech zbydou skořápky, ale nejsou už tak blízko u hlavy. S lupy si hnidy také nespletete, pokud použijete tzv. foukací test. To něco stáhněte z vlasů mezi palcem a ukazováček a foukněte. Lupy jsou šupinky odumřelé kůže a odlétnou, hnidy se zbytky lepidla na prstech drží. Podle jedné zákaznice se hnidy, na rozdíl od lupů lesknou, takže je hledá večer s čelovkou.

Ve vlasech občas můžete najít i veš bez hnidy, nebo naopak hnidy bez vší. V prvním případě se nejspíš veš ještě nestihla rozmnožit, v tom druhém, už zase přelezla jinam. S Kouzelným všiváčkem tohle řešit nemusíte, tenhle patentovaný hřeben prostě vyčeše vše, co do vlasů nepatří – vši, hnidy, písek od moře nebo z pískoviště, třpytky z dětské párty, stroupky po neštovicích i seboree...

Káča Boušová, BEZvší.cz

Kouzelny_vsivacek_potrebuji

 

Další články na téma vši a hnidy ve vlasech: