Mýty a nesmysly o vších

O tom, co pomáhá proti vším koluje na internetu i mezi rodiči spousta mýtů. Štve mě to. Poměrně dost „zaručených“ rad a návodů, jak se zbavit vší a hnid jsou totiž nesmysly. A některé postupy proti vším jsou dokonce nebezpečné. Určitě zapomeňte na petrolej, barvení a žehlení dětských vlasů. Na vši a hnidy to stejně nezabere, a dítěti můžete ublížit.

S chemií ze zverimexu také opatrně. Arpalit je pro dítě prostě tabu, bez ohledu na to, jak „krásné, lesklé a voňavé“ (argument jedné maminky) po něm bude mít vlasy. Tyto přípravky nejsou určené pro lidi, ale pro zvířata. Instekticidy jsou pár let v humánních (určených pro lidi) přípravcích proti vším zakázané. Všechno se kůží vstřebává… Navíc vši jsou potvory šikovné a na kdysi účinné látky si postupně vybudovaly rezistenci. Tutovka to tedy rozhodně není. Záleží, na jakou „šarži“ vší zrovna narazíte. I když budete mít kliku, chemie zabere a vši usmrtí, hnidy to přežijí. Za týden (a možná ještě za měsíc) tak budete pokaždé řešit opáčko.

Ostříhat vlasy snad jedině na půl milimetru a míň. Opakovaně jsem od rodičů slyšela, že vši chytily i děti s velmi krátkými vlasy. Kvůli vším tak vlasy rozhodně stříhat nemusíte.