Jak se zbavit vší a hnid

Jak se zbavit vší a hnid

Vši – postrach rodičů. Nebývalo jich tolik a byly míň odolné, potažmo likvidace vší dřív nebyla takové martýrium. Tohle s čistým svědomím podepíšu. Vši jsou ale bohužel potvory šikovné. Aby přežily, adaptovaly se a vůči přípravkům na vši si postupně vybudovaly rezistenci (odolnost). Navíc se zjistilo, že dříve běžně používané insekticidy (druh pesticidu) v šamponech proti vším jsou pro člověka rizikové a současné přípravky na vši už žádné neobsahují. Novou látku, která by na vši a hnidy účinně a bezpečně zabírala, však vědci ještě neobjevili. Problém „Jak se zbavit vší“ tak jen u nás každoročně řeší kolem půl milionu rodin s dětmi.

Školní rok 2018/2019 byl přitom na vši velmi úrodný. Za tři roky provozu e-shopu BEZvší nepamatuji, že bych jich bylo tolik. Vyšší výskyt vší údajně souvisí i se změnou klimatu – horké a suché léto parazitům nejspíš svědčí. O důvod navíc se při likvidaci vší vyhnout chemii (silikonům) a běžné šampony na vši nahradit Kouzelným všiváčkem. Parazitologové dokonce posledních několik let mluví o takzvaných supervších resistentních vůči standardním a osvědčeným postupům odvšivení.

Zbavit se vší může trvat týdny i měsíce

Nemilou skutečnost, že zničit vši není snadné, potvrzuje i anketa serveru Avocados.cz. Vyplývá z ní, že skoro polovině rodičů (42 %) trvalo zbavit se vší dokonce několik měsíců a 32 % rodin proti vším a hnidám bojovalo několik týdnů a muselo odvšivení opakovat. Jen pětina domácností při likvidaci vší uspěla hned napoprvé a zbytku (3 % hlasujících) se zatím vši a hnidy vyhýbají. Jojo, než jsem objevila Kouzelný všiváček alias Nit Free Terminator, likvidace vší byla u nás doma také běh na dlouhou trať.

Jak na vši a hnidy jsem tehdy řešila průběžně vlastně celý školní rok – jeden syn prvňák, druhý školkáč a třetí mimino (dcera, vlasatá od narození, vši chytla už v půl roce). Kromě petroleje (ten opravdu nezkoušejte, je agresivní a může vyvolat silnou alergickou reakci, za to riziko vám vši nestojí) jsem vyzkoušela snad úplně všechno – různé druhy šamponů a přípravků proti vším, „zaručené“ babské rady i elektrický všiváček. Ze vší jsem úplně šílela. Dnes se tomu s Kouzelným všiváčkem v ruce směju. Vši už nejsou moje noční můra, ale běžný a snadno řešitelný problém, který se prostě ve školách a školkách vyskytuje stejně jako virózy.

blog_bezvsiJak na vši a hnidy – problém není zničit vši, ale zničit hnidy

Výhody a nevýhody jednotlivých způsobů, jak se zbavit vší je téma na samostatný článek – sepíšu brzy. Tady zatím jen stručný výčet možností – jaké přípravky na vši a návody, jak vší zbavit existují. Zásadní je vědět, že šamponem, olejovým zábalem alá babské rady proti vším ani žehličkou na vlasy se nezbavíte vajíček vší. Hnidy prostě musíte z vlasů odstranit mechanicky – buď nehty, pinzetou, vystříhat nůžkami (ano, i takhle to některé mámy dělají), nebo prostě vyčesat Kouzelným všiváčkem – žádný jiný hřeben na vši nemá patentované mikrospirály, které by hnidy účinně zachytily, vajíčka vší jsou pro běžné všiváčky bez mikrospirál příliš drobná (0,8 milimetru).

Je fajn si uvědomit, že i když dítě poctivě ošetříte šamponem proti vším, ale hnidy jste z vlasů neodstranili, může být pro ostatní děti stále zdrojem nákazy pedikulozou (odborně zavšivení, výskyt vší).  Tohle je přesně ten důvod, proč jsou školky a školy pořád plné vší.

A taky je vůči ostatním dětem i rodičům fér učitelce výskyt vší u svého dítěte nahlásit. Žádná ostuda to není a pořád lepší, než když veš najde učitelka. Učitelé totiž mají pravomoc zavšivené dítě poslat domů jako v případě nemoci. Stejně tak vám potomka s vešmi nevezmou na letní tábor nebo škol(k)u v přírodě. Z praxe vím, že většina pedagogů přitom neřeší, zda jsou hnidy živé, nebo už vylíhnuté alias jak daleko jsou od hlavy, nebo jestli lupnou, či nikoli. Jakmile ve vlasech nějakou objeví, aby předešli rozšíření pedikulozy v dětském kolektivu, rizikové děti šupajdí domů.

Výčet možností, jak na vši a hnidy

  • Šampony na vši
  • Šampony proti vším ze zverimexu
  • Všiváčky: běžný hřeben na vši, Kouzelný všiváček (Nit Free Terminator, Nitty Gritty), elektrický hřeben na vši
  • Babské rady (olej na vši, ocet na vši alias zábaly olej-ocet-alpa, přírodní éterické oleje - tee trea oil, levandule, eukalypt...)
  • Žehlička na vlasy
  • Barva na vlasy
  • Stříhání
  • Petrolej

komiks_jak_se_zbavit_vsi

Jak se zbavit vší s Kouzelným všiváčkem

S tímhle hřebenem na vši se nechtěných parazitů zbavíte hned na první pokus a bez chemie (šamponů a přípravků na vši). Na mokré (navhlčené) vlasy naneste jakýkoli běžný kondicionér, klidně i 100% přírodní. Vši obalí a zadusí stejně jako silikonové šampony, možná i rychleji, protože nestéká. Vlasy rozčešte obyčejným hřebenem a pak poctivě po jednotlivých pramenech směrem od kořínků ke konečkům vlasů celou hlavu vyčešte Kouzelným všiváčkem. Průběžně „úlovek“ otírejte do papírové utěrky.

Pozor, kondicionér před vyčesáním z vlasů neoplachujte, hlavu umyjete nebo jen spláchnete až po odvšivení. V nouzi můžete na likvidaci vší použít i olej (stolní, kokosový, olivový atp.), ale spíš jen u kratších vlasů, protože hustý hřeben všiváček pak o něco hůř klouže a odstranění vší a hnid může zbytečně tahat. Nebo i vlasy vyčesat jen namokro bez ničeho, suché spíš ne, elektrizují, tahá to a veš může vypadnout – snadno ji přehlédnete.

S Kouzelným všiváčkem zvládnete nejen akutní odvšivení, ale také prevenci a kontrolu vlasů. Stačí vlasy párkrát v týdnu krátce pročísnout, nejlépe mokré po koupání v oblasti za ušima a na zátylku, kam vši vajíčka kladou nejčastěji. Když něco najdete, jen přidáte kondicionér a hned se vší zbavíte.  Je to účinné, rychlé, šetrné – na hlavu si dáte, jen co sami chcete a taky bez průvanu v peněžence. Kouzelný všiváček je vhodný pro holky i kluky, na všechny typy i délky vlasů, bezpečný na likvidaci vší a hnid pro kojence, alergiky, těhotné i kojící ženy.

Jak zničit vši a hnidy bez Kouzelného všiváčku

Jestli tenhle super hřeben na vši a hnidy ještě nemáte, objednejte si ho. Když to stihnete do oběda, už zítra můžete mít svůj Kouzelný všiváček doma. Než vám ho dopravce doručí, vyhubte alespoň vši, aby dál nekladly hnidy a nekousaly. Za šampony na vši bych neutrácela. Klidně použijte, pokud nějaký doma máte, ale stejnou službu vám udělá běžný kondicionér (pokud není přírodní, i ty silikony v něm budou). Pak už jen kouzelným hřebenem vyčešete hnidy a máte od vší klid. Aspoň do té doby, než je děti znovu donesou.

 

Káča Boušová, BEZvší.cz

Kouzelny_vsivacek_potrebuji 

 

 

Další články na téma vši a hnidy ve vlasech: