5 věcí, co musíte vědět o vších, abyste se jich zbavili

5 věcí, co musíte vědět o vších, abyste se jich zbavili

Abyste se vší zbavili, nemusíte hodiny brouzdat internetem a nastudovat všechny rady a diskuze „jak na vši“. Ani se trápit s odvšivováním týdny a v lékárně utratit majlant za šampony. Stačí si přečíst tenhle článek a slibuji, že ze vší už nikdy šílet nebudete a zbavíte se jich raz dva.

1. Šampon proti vším na hnidy nezabere, ani nemůže

Většina výrobců šamponů tvrdí, že jejich šampon na hnidy zabere, ale pravda to není. A fungovat to ani nemůže. Silikonové oleje totiž pracují tak, že vším ucpou vzdušnice (dýchací otvory) a zadusí je. „Hnidy vzdušnice nemají, dýchají povrchem a velmi pomalu: olejem by musely být obaleny mnoho dní, aby odumřely. To se při odvšivení šamponem neděje,“ vysvětluje Oleg Ditrich z Parazitologického ústavu

2. Z vlasů je potřeba dostat i hnidy!

Rodiče, kteří na odvšivení použijí jen šampon a hnidy neřeší, posílají dítě zpátky do kolektivu sice možná bez vší, ale obvykle s hlavou plnou živých hnid. Ty se nevylíhnou na povel za týden, ale postupně tak, jak je veš nakladla. Čerstvě vylíhnuté vši (nymfy) lezou a mezi dětskými hlavičkami už mohou cestovat.

Hnidy jsou malinkaté a dostat je z vlasů není jen tak. Běžný všiváček hnidy nezachytí! Můžete je z vlasů pracně stahovat nehty, vystříhávat i s vlasy, počkat až se vylíhnou a zas hlavu ošamponovat, nebo jednoduše použít Kouzelný všiváček. Jediný hřeben na vši, který spolehlivě vyčeše i hnidy. Má na to patent, 600 mikrospirál vybroušených na zubech hřebenu. Kouzelný všiváček navíc funguje bez chemie (obejdete se bez šamponu), jen s jakýmkoli běžným kondicionérem a vydrží roky. Je šetrný ke zdraví, přírodě i peněžence.

3. Uklízet, prát a deratizovat celou domácnost kvůli vším nemusíte

Tvrdím, že veš mimo hlavu nepřežije déle než 24 hodin, mám to ověřené pokusy. A teď se podržte. Parazitolog Oleg Ditrich říká, že veš dětská mimo hlavu přežije jen několik málo minut! Záleží i na okolní teplotě a vlhkosti. Ale nejsou to žádné dlouhé hodiny, nebo dokonce dny. Mimo hlavu mají vši prostě problém. Velmi brzy se dehydratují, podchladí a zeslábnou natolik, že zpátky do vlasů už se nedostanou. V praxi to znamená, že generální úklid kvůli vším opravdu dělat nemusíte. Riziko, že na vás veš po XY hodinách znovu zaútočí z polštáře, ručníku nebo sedačky je prakticky nulové.

pracka_blog3

4. Žádná 100% účinná prevence proti vším neexistuje

Zapomeňte na tea tree, dávno nefunguje. Znám maminku, co kštici dítěte čajovníkovým olejíčkem pečlivě ošetřovala celé prázdniny a pak Kouzelným všiváčkem vyčesala 60 vší (uf, to nechcete). Z esenciálních olejů při prevenci doporučuji vsadit spíš na citriodoru (citrovonný eukalyptus). Citriodora zabírá i proti ostatním hmyzákům a její vůně je jemná, nepoleze vám ani dětem časem na nervy.

Případně si můžete koupit už hotový přírodní repelent. Na trhu je jich spousta, já jsem si oblíbila britskou značku Incognito. Pokud vám nevadí chemie, parazitolog Oleg Ditrich potvrzuje, že proti vším zabírají i repelenty s účinnou látkou IR 3535 (což je třeba Predator).

Nejlepší prevence je ale pravidelná kontrola vlasů. Pak vás vši už nikdy nezaskočí. Stačí dětem Kouzelným všiváčkem pročísnout hlavu vždy po mytí nebo koupání. Hřebenem projeďte vlasy jednou od uší dozadu na krk na každé straně hlavy a do třetice vrškem hlavy. Když tam nějaká veš nebo hnida bude, určitě ji zachytíte a na všiváčku snadno najdete. Pak jen do ještě mokrých vlasů přidáte trochu kondicionéru, vyčešete poctivě a máte hotovo, vši jsou pryč.

 5. Chytit vši není ostuda

Kde jsou děti pohromadě, tam jsou vši. Tak to prostě je. Nemělo by vás to děsit, ale ani překvapit. Školy a školky jsou vší plné, obdobně i pobytové tábory a škol(k)y v přírodě, odkud si vši doveze každé druhé dítě. Jestli máte doma školkáče nebo školáka, je spíš výjimkou, pokud vši vaše dítě ještě nechytilo.

S nedostatečnou hygienou přitom pedikulóza (odborně zavšivení) nemá nic společného. To platilo pro veš šatní, nikoli dětskou (neboli hlavovou). Dokonce to funguje naopak. „Vším vyhovují čisté vlasy, o které se pečuje,“ vysvětluje parazitolog Oleg Ditrich. V těch nemytých se jim totiž špatně pohybuje a při první příležitosti se stěhují jinam.

O vších toho na BEZvší víme opravdu dost. Hlavně to, jak se jich zbavit. Naše všivé know-how vychází z praktických zkušeností s odvšivováním mámy tří dětí, stovek rodičů a rady jsou ověřené odborníkem z parazitologie.

Káča Boušová, BEZvší

Kouzelny_vsivacek_potrebuji

Další články na téma vši a hnidy ve vlasech: