Vši a hnidy ve vlasech – výskyt a přenos

Vši a hnidy ve vlasech – odkud se berou, jak se přenáší a další užitečné informace

Pomóc vši! Když poprvé najdete vši ve vlasech, nejspíš sednete k počítači a začnete googlit. Zachovejte klid, přečtěte si, co potřebujete, na obrázky vší ale radši nekoukejte, nejspíš se oklepete hnusem. Jsou totiž asi tisíckrát zvětšené a vši a hnidy (vajíčka vší) na nich vypadají opravdu odporně. Ve skutečnosti je dospělá veš velká jen jako zrnko kmínu (2-4 milimetry) a hnidy jako zrníčko sezamu (0,8 milimetrů). Vši a hnidy nejsou taková hrůza, jak to může vypadat na internetu. Veš je sice dost otravný, ale v podstatě neškodný parazit, kterého se s Kouzelným všiváčkem dokážete raz dva zbavit.

Mimochodem, když mají naše děti v hlavě jen jednu dvě vši – než to objevím, nedrbou se víc než jindy a ani si nestěžují na svědění nebo šimrání. Pomůže Kouzelný všiváček používat i preventivně – prostě je vždy po koupání párkrát namokro pročísnu a zkontroluji, jestli nejsou ve vlasech vši nebo hnidy. Když ano, přidám kondicionér a hned se vší zbavím. Hotovo.

Druhy vší: veš dětská, veš šatní a veš muňka

Další dobrá zpráva je, že veš dětská neboli hlavová je sice nepříjemný parazit, ale nepřenáší žádné nemoci jako jiné druhy vší. Například její kolegyně veš šatní šíří skvrnitý tyfus, který během 1. světové války jen v Rusku zabil 3 miliony lidí. Odtud možná pramení jeden z rozšířených mýtů, že vši souvisí s hygienou. Ano, ale platí to právě jen pro veš šatní, nikoli dětskou. Filcky alias vši muňky se dětí netýkají, naštěstí.

Jak vypadají vši a hnidy, pozor je to krapet nechutný

Veš dětská (Pediculus capitis – od toho slovo pedikulóza neboli zavšivení), je hmyz, který parazituje na člověku. Nejčastěji se vši vyskytují v dětských kolektivech, ve školce a škole jsou vši dlouhodobě běžný problém. Trpí na ně i starší děti hlavně v kroužcích, kde si společně upravují vlasy – typu mažoretky, tanečnice atp. Veš má protáhlé tělo, malou hlavu, na každé straně tři nohy s drápky, díky kterým se udrží na vlasech. Vši se živí lidskou krví – sají obvykle tak 4-5x denně. Samice žijí maximálně měsíc, během kterého nakladou až 50 hnid (vajíček vší). Život samce je o něco kratší.

Vajíčka vší alias hnidy vši kladou na vlas těsně u pokožky hlavy – nejčastěji za uši, na zátylek nebo třeba i pod ofinu. Hnidy mají hruškovitý tvar, na vlasech pevně drží a šampony na vši na ně nezabírají. Lepivá látka, kterou veš svoje vajíčka k vlasu přilepí je složením podobná keratinu a je voděodolná. Zhruba za týden po nakladení se z hnidy vylíhne larva, tzv. nymfa, která okamžitě začíná bodat a sát krev.

Nymfa se opakovaně svléká, dorůstá do dalších stádií a zhruba za týden (7-11 dnů) po vylíhnutí dospěje a začne se sama množit. Vajíčka vší i nymfy jsou průsvitné, nebo lehce zabarvené do hněda, dospělé vši jsou tmavší, v tmavých vlasech vypadají vši černější než ve světlých.

Obal vajíčka zůstává přichycený na vlasu i potom, co se hnida vylíhne a společně s vlasy odrůstá. Podle toho, v jaké vzdálenosti od hlavy prázdnou slupku (živá hnida po zmáčknutí praskne/lupne, prázdná nikoli) hnidy najdete, můžete odhadnout, kdy a třeba i kde jste ty vši chytli.

Pokud tápete, jestli má dítě ve vlasech vši nebo lupy, zkuste foukací trest. To něco stáhněte z vlasů mezi palcem a ukazováček a foukněte. Lupy jsou šupinky odumřelé kůže a odlétnou, hnidy se zbytky lepidla na prstech drží.

Jak se přenáší vši, kde se vši berou

Vši si v 99 % případů předáme přímo těsným kontaktem hlav a vlasů a jen mezi lidmi (jak je to se zvířaty čtěte o odstavec níže). Veška si prostě přeleze, obvykle oplodněná samice, takže dítě má ve vlasech hned celý nový rod vší. Děti vši pak snadno předají i svým dospělákům, stačí společné čtení, nebo spaní – zkrátka mít hlavy chvilku u sebe. Barvené vlasy, těhotenství nebo krátký sestřih rozhodně nejsou zárukou, že se vám vši vyhnou. Přenosu hnid se naopak bát nemusíte, ty se nikam nestěhují.

Výjimečně se lze vešmi nakazit tzv. sekundárním přenosem – to znamená například přes čepici, hřeben, ručník, sedačku v autobuse atp. Musí to být rychle, mimo vlasy vši totiž dlouho nepřežijí – nevylíhlá hnida vůbec, nymfa pár hodin a dospělá veš maximálně den. „Dospělá samice zůstává živá i 24 hodin mimo tělo svého hostitele, ale schopnost napadnout dalšího hostitele ztrácí v důsledku dehydratace a podchlazení mnohem dříve. Záleží na teplotě a vlhkosti okolí,“ vysvětluje entomolog Jan Votýpka z Katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze pro iDnes.cz. Vším nesvědčí chlad a sucho.

Mně se ještě osvědčilo věci hodit do igelitového pytle, nebo tašky – zkrátka odříznout vši od přívodu vzduchu. Přišlo mi, že byly kaput rychleji. Jinak za tři roky jsem na BEZvší.cz měla jen dvě zákaznice, co měly vši, ale neměly děti. Takže mi to vychází nějak 10 000 ku 2 ve prospěch přímého vs nepřímého přenosu vší.

kouzelny_vsivacek_blog5

Vši bez hnid, hnidy bez vší

Občas ve vlasech můžete najít i veš bez hnid, nebo naopak hnidy bez vší – buď vajíčka veš ještě nestihla naklást, případně sice ano, ale potom už zase někam vycestovala. Žádná inkubační doba u vší neexistuje, buď je máte, nebo ne.

Dovolím si zopakovat, že vši rozhodně nejsou výsledkem zanedbané hygieny, děti si je prostě někde uloví od jiných dětí a pak je třeba předají i nám rodičům. Mít vši přitom není žádná ostuda a je fér to ve škole nebo školce přiznat, klidně jen důvěrně paní učitelce mezi čtyřma očima. Vyhnete se tomu, že vaše dítko je za týden, nebo měsíc donese znovu, protože ostatní rodiče vši u svých dětí přehlédnou a odvšivení neřeší.

Přenos vší od zvířat

Psí vši, na rozdíl od blech, na člověka opravdu nejdou. Nemusíte se strachovat, že vši chytíte od psa nebo kočky, nebo zase oni od vašich dětí. Kočky mají svoje kočičí všenky a psi zase psí vši (sají krev) a všenky (okusují kůži a chlupy). Různá zvířata si je mezi sebou navzájem nepřenáší – každý má svého vlastního specifického parazita. Respektive třeba ty psí vši jdou na lišky, všenky i na šakaly a kojoty, ale rozhodně ne na člověka. Potvrdí vám to každý zvěrolékař.

Na vyčesání u domácích mazlíčků ale každopádně můžete Kouzelný všiváček s klidem vyzkoušet. Hřebeny na parazity ze zverimexu vypadají dost podobně, jen nemají mikrospirály – ty neuškodí, spíš pomůžou zachytit i opravdu drobné parazity. Osobně to ale zatím otestované nemám – máme jen tři zakrslé králíky. Jestli máte zkušenost s použitím Kouzelného všiváčku na psa nebo kočku, dejte mi vědět, budu zas o něco chytřejší.

 

Káča Boušová, BEZvší.cz

Kouzelny_vsivacek_potrebuji

 

Další články na téma vši a hnidy ve vlasech: